Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

GR | EN 

Φτάσε όπου δεν μπορείς

2 Μαρτίου - 6 Απριλίου 2012

SHARE: email facebook more more

 «Φτάσε όπου δεν μπορείς» ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ VIDEATRO.GR

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην metropress         FULLTIME.GR    ZOUGLA.GR

 ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ & ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ  Η ιερή εντολή  του Νίκου Καζαντζάκη γίνεται χορός...

Απο Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012  και κάθε Παρασκευή ΕΝΑΡΞΗ 21:30

 ΤΟ ΒΗΜΑ                ΕΡΤ    MUSICITY

   E-ORFEAS.GR   DANCEPRESS.GR

Μόνο για λίγες παραστάσεις
στο Θέατρο ΠΚ
Αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, περίοδο κατήφειας, ανασφάλειας και εσωτερικής αμφισβήτησης, βρισκόμαστε στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Και όχι για τις μεγάλες προσωπικότητες και τα μεγάλα μυαλά που γέννησε αυτός ο ιερός τόπος, ούτε για το θάρρος, την δύναμη ψυχής και τα επιτεύγματα μας σαν έθνος.
Ξεχνούν όλοι την ιστορία της χώρας μας και μας οδηγούν στο να ξεχάσουμε κι εμείς όλα αυτά που μας κρατούν ενωμένους και μας κάνουν περήφανους. Αποξενωμένοι απο τους εαυτούς μας αλλά και μεταξύ μας, ξεχνάμε οτι για εμάς τους Έλληνες η δύναμη μας και αυτό που μας ένωνε και θα μας ενώνει πάντα, είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας.
«Φτάσε όπου δεν μπορείς» Εμπνεόμενοι απο αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη στην Αναφορά στο Γκρέκο, σαν ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας του παρελθόντος με το μέλλον, τα δύο αδέλφια απ’τη Κρήτη και δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών και μουσικών, ενώνονται, δημιουργούν και συμπράτουν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπενθυμίζοντάς μας, απ’ άκρη σ’άκρη, την παράδοση που είναι ακόμα ζωντανή και έχει ακόμα τη δύναμη να μας οδηγεί.
Μία σειρά πρωτότυπων παράστασεων κρητικών χορών που ενώνονται κάθε φορά με μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας και τις παραδόσεις της.
ΚΡΗΤΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ   ______    Παρασκευή 2 Μαρτίου
 
ΚΡΗΤΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ      ______   Παρασκευή 9 Μαρτίου
 
  ΚΡΗΤΗ - ΘΡΑΚΗ            ______  Παρασκευή 16 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ       ______  Σάββατο 24 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΠΟΝΤΟΣ          ______   Παρασκευή 30 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΗΠΕΙΡΟΣ       _______   Παρασκευή 6 Απριλίου

Το ηπειρώτικο μοιρολόϊ σμίγει με το ριζίτικο τραγούδι, η λύρα ενώνει τη Κρήτη με τα Δωδεκάνησα, ο αμανές της Σμύρνης κλαίει με κρητικά βαριά συρτά, η γκάϊντα της Μακεδονίας και της Θράκης ακούγεται μέχρι το Ιδαίον Άντρο στα Ανώγεια, το τσίπουρο της Θεσσαλίας στο ίδιο τραπεζι με την τσικουδιά, η μυθολογία του Αιγαίου υμνεί τις Κυκλάδες και αντηχεί ως το Καρπάθιο και το Μυρτώο πέλαγος, οι πολεμικοί χοροί ενώνουν Κρήτη και Πόντο και ξυπνούν μνήμες βαριάς ιστορίας.
Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.  Η Κρήτη είναι από τα λίγα μέρη όπου ο χορός παραμένει ζωντανός και δεν είναι μια ξεχασμένη δεξιότητα, αλλά μια ζωντανή έκφραση της καθημερινής ζωής. Αυτή την εξελίσσιμη πολιτιστική κληρονομιά, αυτές οι παραστάσεις φέρνουν σαν οδηγό, και την ενώνουν με όλη την Ελλάδα, μέσα απο εικόνες, ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς, μέσα απο τη τέχνη του χορού και της έκφρασης, σε ένα υπενθυμιστικό μήνυμα εθνικής ταυτότητας, ενότητας και αισιοδοξίας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη / ιδέα : Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Μουσικοί παραστάσεων:
Όθωνας Μπικάκης - Νίκος Βενετάκης [Κρήτη]
Γιάννης Γευγελής [Μακεδονία]
Γιώργος Μαρινάκης [Κυκλάδες]
Βαγγέλης Δημούδης [Θράκη]
Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου Βαγγέλη Κώτσου [Ήπειρος]
Ηλίας Υφαντίδης [Πόντος]
Μιχάλης Ζωγραφίδης/Ηλίας Βασιλαράς[Κάρπαθος]
Φωτισμός : Απόστολος Τσιτσώνης
Video: Βασίλης Λίνας
Κρητικοί χοροί:
Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Έρευνα – παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού:
Kέντρο Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού
ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
Κασομούλη 30 (μετρό Ν.Κόσμος)
T:((+30) 210 9011677
E-mail:info@pktheater.gr
web:www.pktheater.gr     (online ticketing)
facebook Like Page-ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
twitter – ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ    
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου: Παύλος Κουρτίδης


BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ
Κατάγονται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, η οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό και από το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς.
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης, δίδυμα αδέλφια και ιδρυτές του Κέντρου Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού ενδιαφέρονται για τις ρίζες του τόπου τους, την κρητική πολιτιστική κληρονομιά, για την καλλιτεχνική διάσταση του κρητικού χορού και την ανάδειξή του ως τέχνη. Με τη συνεχόμενη - επί χρόνια- επαφή τους με ντόπιους Κρήτες διαφόρων ηλικιών, κουλτούρας, κοινωνικού αλλά και οικονομικού υπόβαθρου ασχολούνται επισταμένα με την πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα της κρητικής κουλτούρας, σε επίπεδο έρευνας, καταγραφής αλλά και ανάδειξης.
Το 2004 οι αδελφοί Μεγαλακάκη χόρεψαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2005 παρουσίασαν με την χορευτική τους ομάδα την παράσταση «Οταν ακούω Κρήτη» - με την ίδια ονομασία θα κυκλοφορούσαν αργότερα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό -  και παρουσιάσαν στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
Το καλοκαίρι του ιδίου έτους ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία «El Greco» και δυο χρόνια αργότερα παρουσίασαν με την ομάδα τους την χοροσυναυλία «Η Κρήτη των ονείρων»με τη μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.

Το 2008 χορεύουν στην παγκόσμια έκθεση EXPO στη Σαραγόσα της Ισπανίας όπου χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamenco μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.

To 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χορογράφοντας» απο τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο σμίγει τις δύο μεγάλες του αγάπες, τον χορό και την ποίηση. Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο  οπτικοακουστικό υλικό και τον Φεβρουάριο του 2011 μαζί με τον αδελφό του παρουσίασαν στο Ευγενίδειο Ιδρυμα-Πλανητάριο το ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» που είναι ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως την κάτω Ζάκρο και στην Ανατολική Κρήτη με αποσπάσματα απο παλιά γλέντια, σπάνιους τοπικούς χορούς και γνήσια ριζίτικα τραγούδια.

Το 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της παραγωγής του ΜΕGA  “ΤO NHΣΙ” τηλεοπτικής μεταφοράς του best seller βιβλίου της Victoria Hislop, ενώ την ίδια χρονιά παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Ένα ταξίδι στην καρδιά της κρητικής παράδοσης» στο θέατρο Nouveau Theatre de la Sorbonne στο Παρίσι.
Έχουν συνεργαστεί σε παραστάσεις και χοροσυναυλίες με τους Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Γιάννη Ξυλούρη ,Βασίλη Σταυρακάκη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Γιώργο Ξυλούρη(Ψαρογιώργη) και πολλούς άλλους, ενώ έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια κρητικών χορών σε Ελλάδα και εξωτερικό σε πόλεις όπως Μόναχο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Βασιλεία Γαλλίας, Λονδίνο, Ζυρίχη, Παρίσι σε μια συνεχή προσπάθεια για την συντήρηση, διάδοση και ανάδειξη  της παράδοσής του κρητικού χορού.
 

Ωρες Παράστασης :

2/3/12-6/4/12 21:30


Τιμή Εισιτηρίου:

15.00 €

Θέατρο ΠΚ - Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Τ.Κ. 11744, Νέος Κόσμος, Αθήνα - Τηλ.: +30 210 9011677 • Fax: 2109011677 •